Werk op maat 04.jpg

Interesse in een kunstwerk op maat gemaakt

Kunst heeft altijd een centrale rol gespeeld in het leven van Ariane Verstraete (°1986). Van kinds af aan volgde ze les in het SASK te Deinze. Ze studeerde fotografie aan NARAFI en is sinds tiental jaar actief als fotografe. In 2018 besliste ze haar focus naar andere beeldende kunstvormen te verleggen, maar het zal niet verbazen dat licht een belangrijk aspect in haar werk blijft.

Ariane laat zich inspireren door het werk van de abstracte expressionisten en impressionisten. Kleur, experiment, licht en nieuwsgierigheid staan centraal in haar schilderijen en installaties. Het experiment uit zich in de verkenning van verschillende materialen en het uitpuren van hun eigenschappen.

Ze vindt het belangrijk dat het werk de toeschouwer uitdaagt om zelf een invulling te geven. Het is een zoeken naar en het vinden van wat er in haar hoofd speelt en het uitvoeren naar een beleefbaar, tastbaar iets.

Painted Black

Bij deze reeks nodigt Ariane u uit om verder te kijken dan het zwart. Een emotionele weerspiegeling van een donkere doch mooie periode uit haar leven.

Lulu

De schilderijen van deze reeks werden gemaakt tijdens en kort na de zwangerschap van Ariane. De verschillende kleuren stellen een emotionele rollercoaster met pieken van intens geluk maar ook dalen van diepe vertwijfeling voor. Op die manier wil Ariane de complexiteit van emoties, waarin onze samenleving niet altijd een luisterend oor voor is, bespreekbaar maken. Iedere zwangerschap heeft andere kleuren.

Life

Een representatie van hoe het leven is / kan zijn / wordt: verwarrend, ingewikkeld, vernesteld, in de knoop

Een knoop die langzaam ontrafeld wordt in een tedere, tastbaar sculptuur.

Dit werk bleek achteraf een emotionele spiegel te zijn voor de kunstenaar. Het kwam tot stand als een soort onbewuste therapie.

Het arbeidsintensieve proces waarbij de touwen werden gekleurd en geweven is even belangrijk als het eindresultaat en werd ook in beeld gebracht. De wirwar van geweven draden die uiteindelijk één worden is een chaotische zoektocht. Door krampachtig proberen, opnieuw beginnen, en volhouden, blijkt het uiteindelijk toch mogelijk om het vormeloze touw tot een blijvende structuur te vormen. De materie laat zich, na aandringen, manipuleren, maar beslist uiteindelijk toch mee over het eindresultaat.

Heel-Al

Heel-Al is ontstaan uit nieuwsgierigheid. Het vertrekt vanuit de fascinatie om te verkennen wat er allemaal mogelijk is met enkel drie elementen: zwarte verf, witte verf en canvas. Er ontstond een grote reeks kleine werkjes die elk op zich heel fragiel zijn. Toen ze hun plaats kregen in grotere composities werden de kleine werkjes nog kwetsbaarder.

Het resultaat is een wisselwerking tussen de manipulaties van de kunstenaar en de eigen wil van de verf.

Folies

Wat voor de een afval is, kan voor de ander het begin van een mooi project zijn.

Folies is een werk waar plastic wikkelfolie bewerkt werd tot en intrigerend kleurvlak, dit in combinatie met tabletschilderijen. 

The Box

Wat is kleur?
Kleur op zich bestaat niet, het is de reflectie van golflengtes.
En toch kan je in The Box deel worden van kleur.

Mirrors

Aquarelle

Mini aquarelle schilderijtjes samengevoegd tot een filmpje. Muziek geschreven door Mattias Vanhoecke.

Colors